fbpx

Márton Petra klinikai dietetikusunk tanácsai arra vonatkozólag, hogy hogyan kezdj neki újévi fogadalmaid megvalósításának? – Avagy a sikeres diéta titkai 1. rész

🟢 Kezdj kisebb megszorításokkal! – Ha túl nagy energiamegszorítást alkalmazol, koplalsz azzal nem fogod a kívánt eredményt elérni és az újévi fogadalmad hamar feladásra kerül majd. Kezdj napi 200-300 kcal energia deficittel (ennyivel legyen több az energia leadásod sporttal és munkával, mint a bevitt energia mennyisége).

🟢 Priorizáld a fehérje beviteled – sovány fehérje forrásokat válassz minden étkezéshez: alacsony zsírtartalmú húsok: csirkemell, pulykamell, tengeri halak, tojás, alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.

🟢 Rost bevitel – teljeskiőrlésű gabonák pl. zab beépítése napi 1x

Ha a napi átlag három gabonabeviteledből min. 1 teljeskiőrlésű legyen. Ezt akár úgy is teljesítheted, ha az ebéded körete zab tészta a hagyományos helyett.

🟢 Kedvenc ételeid nem kell kihagynod – Ha a diétát túl nehéznek érzed és túl sok lemondással jár számodra, nem fogod elérni a célod. A kiegyensúlyozott étrendből nem kell kizárnod ételeket, csak megfelelő mennyiségben és rendszerességgel kell beépíteni.

🟢 Csaló napok? Úgymond „csaló étkezések” lehetnek heti 1x, amikor nem gondolsz diétára és megeszed, amit éppen szeretnél. Csak ez az étkezés ne egész napos legyen.