fbpx

Folytatjuk utunkat Márton Petra dietetikusunkkal, aki a sikeres diéta alapjait mutatja meg nekünk:

📌 Tippek a sikeres diéta/életmód eléréséhez:

🟢 Törekedj a változatosság fenntartására: ahhoz, hogy a kitűzött céljaid el tudd érni, fontos, hogy a kialakított életmód (nem diéta) hosszú távon fenntartható legyen.

➡Legyen minden étkezésre legalább 5 különböző bevált verzió, amit VÁLTAKOZVA alkalmazol és min. havonta lecserélsz.

➡ Az előző részben említettük, fontos, hogy kedvenc ételeid is időről-időre helyet kapjanak az étkezésben, hiszen, ha túl erős megszorításokkal élsz, jojo effektus lesz az eredmény.

🟢 Azért és ÚGY étkezz, hogy sportolni tudj. Ne azért sportolj, mert bünteted magad vagy kompenzálsz. Ehelyett inkább így gondolj rá: A kiegyensúlyozott étrend téged szolgál és a tevékenységekhez pont szükséges tápanyagokat és energiát biztosítja.

🟢 Ne hagyj ki étkezést! Fontos, hogy a napi energiabevitel legyen az pl. 1900 kcal (EGYÉNTŐL és CÉLTÓL függően) oszd el 4-5 étkezésre, melynek legnagyobb részét a főétkezésekkel (reggeli, ebéd, vacsora) vidd be.

➡ Ha kihagysz étkezést, vagy a legelterjedtebb mítoszok szerint “6-7 után nem eszel” a következő étkezésed lesz túlkompenzált! Így ha másnap délelőtt folyamán viszel be 2000 kcal-t, az a nap végén ugyanúgy energiatöbblet lesz, tehát csak magadat csapod be vele.

➡ Ehelyett tehát, próbált nyugodt körülmények között, nem túlzásba vitt főétkezésekkel elosztani az energiabeviteled.

🟢 A hidratációról soha nem lehet eleget beszélni. Legyen az újévi fogadalmad/célod akár fogyás vagy “csak” kiegyensúlyozott táplálkozás, a napi folyadékbevitel 80%-a víz/ ásványvíz legyen, ne cukros és ZERO üdítők. A folyadék mennyiségét pedig a napi fizikai tevékenységhez igazítsd, de óránként 200 ml vízzel lehet alapszabály.