fbpx

A szénhidrát öl, butít, nyomorba dönt?

Sokszor kerül elénk ez a kérdés, de nézzük meg, hogy mit mond erről Márton Petra dietetikus szakértőnk.

🔴 A szénhidrát rossz?

Nem, a szénhidrát az egyik a 3 makrotápanyagból (fehérje, zsír, szénhidrát). A szénhidrát a legfőbb ENERGIAFORRÁS. A legjobb, ha üzemanyagként tekintesz rá, ami energiát ad az agynak, szerveknek, izomzatnak.

🟢Szükségünk van rá! Nem túl sok, de nem túl kevés mértékben. Nem lehet “szénhidrátmentesen” étkezni, 50 g-ra csak az agynak is szüksége van. Természetesen aktivitástól függően egy sportolónak akár ennek a 10x-re is szüksége lehet.

🟡 Ettől leszek cukorbeteg/ inzulinrezisztens? Ez az egyik legnagyobb tévhit, amit érdekes eloszlatni a fejünkből. A növényi étrendet követők étrendjének 75%-a CH, ennek ellenére az átlagnál egészségesebben étkeznek.

A probléma akkor lép fel, ha a MINŐSÉG (több a feldolgozott CH mint a rostban gazdag) és arányok rosszak.

𝐆𝐲𝐚𝐤𝐨𝐫𝐢 𝐡𝐢𝐛𝐚́𝐤:

📌ultrafeldolgozott ételek szerepelnek, amikben kevés a hasznos tápanyag, ellenben sok a transzzsírsav és adalékanyag.

📌az energiamérleg pozitív nap végén: túl sok kalóriát eszünk, a kevés mozgáshoz képest.

📌túl sok telített zsírt fogyasztunk: szalámik, vörös húsok, zsíros pékáruk (pl. croissant). Sokszor szerepel majonéz növényi olajok helyett..

📌emellett kevésszer szerepel étrendünkben omega3 forrás: lazac, avokádó, olajos magvak.

📌kevés a ROST bevitel és a nyers zöldség-gyümölcs bevitel

Ilyen esetben felléphet a szénhidrát anyagcsere zavara, inzulinrezisztencia.

Tehát NEM önmagában a szénhidrátok a hibásak ezekért a folyamatokért, hanem az egészségtelen arányok, a felborult bél-mikrobiom arányok, vitaminhiány, kevés alvás.

𝑴𝑬𝑮𝑶𝑳𝑫𝑨́𝑺: Csak az ésszerűség határáig szükséges a napi szénhidrát bevitelt csökkenteni, ami egy átlagos aktivitású egyénnek: 200-250g/ nap. Ami ennél fontosabb, hogy mérsékeld a finomított CH-k bevitelét.