fbpx

Nógrádi Katalin dietetikus részletesen megírja következő cikkében, hogy melyik zab gluténmentes. Az Avena GoFit zabpehely és zabpehelyliszt garantáltan gluténmentes!

Zab – gluténmentes zab

Az egészséges táplálkozás és a fogyókúra étrendjébe betervezhető élelmiszerek választéka napjainkban már széles skálán mozogok. Ezek közül többek között kiemelhető a zab, illetve a zabból gyártott, illetve a zabot is tartalmazó élelmiszerek, melyek előnyös, és jótékony hatással vannak szervezetünkre.

Az emberiség legrégebben termesztett gabonái közé tartozik, Magyarországon is, mint a legtöbb országban, régen csak a lóállomány takarmányozására használták.

Napjainkra szerencsére ez megváltozott.

A zabnak kb. ötven fajtája van, hazánkban megközelítőleg 18 fajta honos. Megkülönböztethető fehér, sárga, vörös, szürke, fekete zab, de érésüktől függően is besorolható, korai, középérésű és késői fajták.

Napjainkban, nálunk is sokan fogyasztják, de még nincs akkora hagyománya, mint a többi európai országban.

Az egészséges táplálkozást követők és a gluténérzékenyek között szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Előnyös tulajdonságai, és tápanyagtartalma miatt a zabból gyártott élelmiszereket bárki betervezheti étrendjébe.

Mikor mondhatjuk azt, hogy a zab gluténmentes?

Gluténmentes a zab, ha nem szennyeződött búzával, rozzsal vagy árpával a termesztés helyén, a betakarítás, szállítás, feldolgozás, és a csomagolás során.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) gluténmentes címkézési rendeletében (2014.) írja le, hogy glutén a búzában, a rozsban, az árpában, és ezeknek a gabonáknak a keresztezett változataiban van. A zab nem szerepel a tiltólistán.

Hazánkban sok cöliákiás tart a zabtól, nem fogyasztja, mert fél a tünetek kiújulásától. A garantáltan gluténmentes zabot a gluténérzékenyek is betervezhetik étrendjükbe.

A zabbal lévő fehérje az avenin, nem tartalmaz glutént (sikért). Pontosabban a glutén egyik alkotóelemét, a cöliákiát kiváltó gliadint.

A betegek körében a bizonytalanságot az is okozhatja, hogy a 1169/2011/EU rendelet, melynek mellékletében (2015-től hatályos), allergénként, és intoleranciát kiváltó élelmiszerként sorolja fel a zabot is.

Ez a rendelet azonban, legfőképpen az előre nem csomagolt élelmiszerekre vonatkozik.

A zab esetében a 41/2009 EK rendeletet javasolható figyelembe venni. A lisztérzékenységben (gluténérzékenységben) szenvedőknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szól a rendelet.

Az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik. Ebben már nem említik a zabot, csak a gluténérzékenyeknek tilos búzát, árpát, és a rozst. A rendelet magában foglalja azt is, hogy nem minden cöliákiás fogyaszthat zabot, mert egyes esetekben lehet egészségkárosító hatása is.

Fontos azonban tudni, hogy külföldi tanulmányok ajánlásai alapján naponta 100 g (10 dkg) garantáltan gluténmentes zab cöliákiásoknál nem károsítja a bélbolyhokat, nem okoz sorvadást (atrófiát), és nem növeli a glutén okozta specifikus antitestek számát sem.

Vásárláskor ügyelni kell, hogy előre csomagolt zabot vegyünk, ne legyen a csomagoláson sérülés.

Gluténmentesség

A garantáltan gluténmentes zab, zabkészítmények, illetve a zabot is tartalmazó élelmiszerek nem szennyeződhetnek a betakarítás, szállítás, tárolás, gyártás, csomagolás során a tiltott gabonákkal (búza, árpa, rozs). Az előírásokért a termelőnek, gyártónak kell felelősséget vállalni.

A csomagolás címkéjén pedig fel kell tüntetnie a gluténmentes, (gluten-free) feliratot.

A zab értékes tápanyagtartalmú gabona:

Zab, teljes mag tápanyagtartalma, 100 g

Energia1670kJ
Energia398 kcal
Zsír7,4 g
  amelyből telített zsírsavak1,1 g
Szénhidrát65 g
  amelyből cukrok0,1 g
Rost13,8 g
Fehérje15 g

Forrás: Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008

USDA tápanyagbázis

Nógrádi Katalin

Dietetikus

Felhasznált irodalom

Glutenérzékeny.hu Örök kérdőjel a zab

FDA Gluten and Food Labeling

1169/2011/EU rendelet

41/2009 EK rendelet

BUDAI ALLERGIA KÖZPONT Varga Dóra 2019.03.28.