fbpx

Franciaország nyugati részén, Bretagne félszigetén hajdinalisztből készül a franciák kedvenc sós palacsintája. Természetesen mi kipróbáltuk zabpehelyliszttel és nem csalódtunk, nagyon finom lett! A zabpehelylisztet már előző este vízzel összekeverjük, hogy a mikroorganizmusok megkezdhessék munkájukat. Az éjszaka során a gombák és baktériumok szaporodni kezdenek, lebontják a cukrot és mindenki számára könnyebben emészthetővé “varázsolják” a tésztát!

Recept:  8-9 darab

200 g Avena GoFit  Zabpehelyliszt

400g víz +400g víz másnap

2 db tojás + 8-9 tojás feltétként

2 csipet só

fekete erdei sonka

edami / gouda/trapista sajt reszelve

gomba/zöldségek/bacon-mindenféle feltéttel finom

Elkészítés:

A zabpehelylisztet 400g vízzel jól elkeverjük, letakarjuk folpackkal, fóliával és éjszakára hűtőbe tesszük. Az éjszaka során a mikroorganizmusok dolgozni kezdenek, lebontják a cukrot és spontán erjedés indul be, aminek köszönhetően a tészta szerkezete megváltozik és emésztése is könnyebb lesz szervezetünk számára.

Megjegyzés: már készítettük úgy is, hogy sütés előtt kevertük be a tésztát, az eredményen nem érződött a változtatás. Viszont szívesebben keverjük be a tésztát előző este, hogy ne csak az emésztőrendszerünk, hanem a mikroorganizmusok is dolgozhassanak.

Másnap, sütés előtt kivesszük a tésztát, ami kemény masszává változott. Adunk hozzá 400g vizet, 2 tojást és robotgéppel simára keverjük, majd sózzuk. Kész is a palacsintatésztánk. A palacsintasütőt jól felhevítjük, olajjal vagy vajjal kikenjük és elkezdjük kisütni a palacsintákat. Fontos, hogy forró legyen a palacsintasütő. Mivel a tészta kicsit töményebb, így a merőkanállal vagy spatulával is rá szoktunk segíteni a tészta elterítésére. Amint a tészta szétterült, ráütünk egy tojást a közepére, köré ízlés szerint reszelt sajtot sonkát rakunk és hagyjuk, hogy együtt süljenek meg. Amikor már a tészta is átsült, a tésztát a tojás körül felhajtjuk.