fbpx

A SAATEN-UNION vetőmag gyártó cég szervezésében cégcsoportunktól 3 fő vett részt a németországi Braunschweigben megrendezett szakmai konferencián, melynek középpontjában a vetőmag előállító cég új fejlesztésű vetőmagjának (Lion) bevezetése illetve a zabtermesztésben és zabfeldolgozásban elért eredmények megosztása és a tapasztalatcsere volt.

Előadást hallottunk a Németországban és az Európai Unióban elért zab termesztési adatok alakulásáról, a legújabb termesztési lehetőségekről és kihívásokról, a zab gasztronómiában történő térnyeréséről, az új gasztro trendekről és nem utolsósorban egy dietetikus professzor előadását nagy érdeklődéssel figyelte a közönség, hiszen ez az egyszerű növény nagyon sok fontos, élettani hatást befolyásoló elemet tartalmaz, melyekről a szakértők és kutatók is hosszasan tudnak beszélni.  Az előadó kiemelte ezek közül a zab magas béta-glükán tartalmát, ami egy olyan komplex szénhidrát, mely képes hatékonyan ösztönözni az immunrendszer működését. Szuperrostként is emlegetik, hiszen jelentősen csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását és mint a legtöbb jótékony rost, képes tisztítani a vastagbelet a káros lerakódásoktól. Emellett vércukor-szabályozó hatása van, egyenletessé teszi a cukrok felszívódását. A zab béta-glükán tartalmának mérésére Németországban nagy hangsúlyt fektetnek, bízunk benne, hogy ennek módszere itthon is hamarosan könnyen hozzáférhető lesz az élelmiszer laborokban.

Az előadások mellett még egy nagyszerű programra volt lehetőségünk, amit semmiképp nem szerettünk volna kihagyni, ez pedig a braunschweigi Bühler gyár látogatása volt. Erről a cégről érdemes tudni, hogy egységei többek között komplett malmi technológia kiépítésére, tészta és extrudáló gépek gyártására szakosodott, illetve az angliai üzemegységükben gyártják a vetőmag előállításban és a mi üzemünkben is alkalmazott optikai válogatókat, a SORTEX-eket.

A konferencia során nagyon sok hasznos információval, szakmai tudással gyarapodtunk és öröm volt számunkra egyetlen magyar résztvevőként Magyarország első gluténmentes zabfeldolgozóját képviselni. Külön köszönet a Saaten-Union nagyszerű szervezésének és Varga Gábornak, aki minden tekintetben segítségünkre volt.

Résztvevők:   Kovács Alexandra GOF Hungary Kft. – zabfeldolgozó üzletág kereskedelmi vezető

                           Smiedné Suller Katalin            GOF Hungary Kft. – zabfeldolgozó üzletág igazgató

                           Szurovcsák Dávid Koran ’98 Kft. – növénytermesztési vezető

                           Varga Gábor Saaten Union – termékfejlesztési vezető