fbpx
AVENA GOFIT logo
Keresés
Close this search box.

Inzulinérzékenység napi változása IR esetén

A szervezet inzulin iránti érzékenysége napszakos ingadozást mutat, amit fontos figyelembe venni az inzulinrezisztencia étrendben. A sejtek inzulinérzékenysége a reggeli órákban a legalacsonyabb, majd a dél körül javul, az esti órákra ismét alacsonyabb lesz, az éjszakai órákban (éjjel 2-3 óra körül) pedig a legmagasabb. 

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek inzulinérzékenysége csökken, az IR diétában tehát a legfontosabb, hogy a reggelire elfogyasztott szénhidrátmennyiség az alacsony inzulinérzékenység miatt lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzon és relatív alacsony legyen. Példa: 50g zabpehely + 50g áfonya + 5 szem mandula + édesítheted természetes édesítővel, mint a folyékony stevia.

Az ebédre elfogyasztott szénhidrátmennyiség lehet a napi legmagasabb, mivel ekkor a legjobb a sejtek inzulinérzékenysége. Így ebédre gyorsabban felszívódó szénhidrátok is előfordulhatnak, míg az esti órákban a vacsorára elfogyasztott szénhidrátmennyiség ismét kevesebb kell, hogy legyen és többnyire lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzon. Példa: Zab penne tészta light mozzarellával és bazsalikommal.

IR-ben fontos a nap folyamán az egyenletes vércukorszint fenntartása, ezért javasolt kisebb mennyiségű, lehetőleg lassabban felszívódó szénhidrátforrásokat tartalmazó kisétkezéseket beiktatni pl. tízórai, uzsonna. Itt szintén jó társad lehet egy zabkása vagy puffasztott zab nassolásként.

Miért is hasznos a zabpehely IR-ben szenvedő egyének számára:

  1. Összetett szénhidrát: A zabpehely egy teljes kiőrlésű gabona, amely összetett szénhidrátokat tartalmaz, amelyek lassabban emésztődnek, mint az egyszerű szénhidrátok. Ez a lassú emésztés segít megelőzni a vércukorszint gyors kiugrását, ami különösen fontos az inzulinrezisztenciában szenvedő egyének számára, akiknek nehézségei lehetnek a vércukorszint szabályozásában.
  • Élelmi rost: A zabpehely gazdag vízben oldható rostban, ezek közül kiemelkedő a béta-glükán. Ez a fontos rost segít lelassítani a glükóz felszívódását a véráramban, ami javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát. Ezenkívül a rostok elősegítik a teltségérzetet, és segíthetnek az étvágy szabályozásában és a túlevés megelőzésében, ami előnyös a súlykontrollban, ami egy másik tényező, amely befolyásolja az inzulinrezisztenciát.
  • Tápanyagtartalom: A zabpehely különféle tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok jó forrása. Ezek a tápanyagok támogatják az általános egészséget, és segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a gyulladást, mindkettő fontos tényező az inzulinrezisztencia kezelésében.
  • Alacsony glikémiás index (GI): A zabpehelynek viszonylag alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszinted, mint a magas GI-s ételek pl: búzalisztes péksütemények. Így, ha a zabpehelyhet választod a reggeli croissant helyett, már sokat tettél annak érdekében, hogy stabilizáld a vércukorszinted és ez a szokás már napok alatt javíthatja az inzulinérzékenységet a legfrissebb kutatások alapján.
  • Sokszínűség: A zabpehely egy ezerarcú étel, amely testre szabható különféle feltétekkel és kiegészítésekkel az egyéni preferenciáknak és étrendi igényeknek megfelelően. Fehérjében gazdag feltétek, például diófélék, magvak vagy görög joghurt hozzáadása tovább fokozhatja a zabpehely jóllakottságát és vércukorszint-szabályozó hatását.

Fontos megjegyezni, hogy bár a zabpehely jótékony kiegészítője lehet az inzulinrezisztenciában szenvedő egyének étrendjének, ám egyéb életmódbeli tényezők is döntő szerepet játszanak ennek az állapotnak a kezelésében. A zabban, gyümölcsökben, zöldségekben, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag kiegyensúlyozott étrend, rendszeres fizikai aktivitással és testtömeg-szabályozással kombinálva segíthet javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni az inzulinrezisztenciával kapcsolatos szövődmények kockázatát. Fontos, hogy inzulinrezisztenciában szenvedő egyéneknek együtt kell működniük dietetikussal, hogy olyan személyre szabott életmódot dolgozzanak ki, amely az ő szükségleteikhez és céljaikhoz igazodik.