fbpx

Nincs is finomabb egy otthon sült kenyérnél. A mi kenyerünk most kovásszal született, de élesztővel is könnyen elkészíthető.

A receptet a Gluténmentes Íz-lik blog konyhatündére készítette. Olvassátok Évi sorait sok szeretettel:

“Sok éve, mióta kenyeret sütök, úgy érzem, hogy az összes kenyérnek lelke van. Imádom a készítés minden pillanatát, végig izgulom a sütés perceit, amikor félbevágom úgy nyitom szét, mintha minden kenyér az első lenne.
Amikor én keverem az alap liszteket, telepakolom a pultot zacskókkal, méricskélek ebből picit, abból sokat, darálok magokat és ettől még izgibb. A kovászos kenyér pedig maga a csoda, egész komoly függőséget okoz ráadásul.
Ezt a kenyeret közel 24 órán keresztül izgultam végig. Kétszer etettem meg a kovászt, kevertem a liszteket, daráltam magot, formáztam, mintáztam, kelesztettem, megsütöttem, félbevágtam… És a hab a kenyéren ilyenkor, az elmaradhatatlan kacsazsír.”


Hozzávalók:
Kovász előkészítése:
50 g kovász
Első etetés:
25 g avena GoFit zabpehelyliszt
25 g barna rizsliszt
50 g szobahőmérsékletű víz
Második etetés:
50 g avena GoFit zabpehelyliszt
50 g szobahőmérsékletű víz
Kenyér:
220 g avena GoFit zabpehelyliszt
30 g darált lenmag
100 g barna rizsliszt
50 g tápióka keményítő
20 g por állagú útifű
440 g szobahőmérsékletű víz
2 evőkanál olaj
10 g jódozatlan só


Elkészítés:
●Először a kovászt készítsük elő: az 50 g kovászhoz keverjük a 25 g zabpehelylisztet, 25 g barna rizsliszttel és az 50 g vizet. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni legalább 6 órát. Ezután etessük meg 50 g zabpehelyliszttel és 50 g vízzel, majd újra hagyjuk letakarva 6 órát.
●A tészta száraz hozzávalóit, a só kivételével, keverjük össze egy tálban, agyjuk hozzá a kovászt és a vizet. Alaposan keverjük össze. Amikor már egynemű a tészta, akkor dolgozzuk bele alaposan a sót és az olajat.
●Enyhén olajos felületen formázzuk meg a kenyeret, szórjuk meg a tetejét zabpehelyliszttel és tetszés szerint vágjuk be.
●Tegyük a kenyeret egy sütőpapírral lefedett sütőlapra. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és szobahőmérsékleten kelesszük legalább 6 órát.
●Egy lábosban tegyünk a sütőbe 2,5 dl vizet és melegítsük fel 240 fokra a sütőt.
●240 fokon süssük 20 percet, majd 210 fokon 40 percet.
●A megsült kenyeret tegyük egy rácsra, ha kihűlt már fogyaszthatjuk is.
●Jó étvágyat mindenkinek!
Élesztős változat:
A kovász helyett 7 g szárított élesztőt vagy 25 g friss élesztőt használjunk. Az elkészítés annyiban változik, hogy a sót rögtön hozzá lehet keverni.
Szobahőmérsékleten 1-1,5 órát kelesszük, a sütés változatlan.