fbpx

A majálisi ünnepségek elengedhetetlen édessége a grillázs, amit magokkal és zabpehellyel könnyen ízesíthetünk. Ezt a finom csemegét nemcsak magában, de összetörve müzlifeltétként is fogyaszthatjuk.

Gluténmentes zabpelyhes, magos Grillázs:

Hozzávalók:

Magok, amiket otthon találunk 🙂

  • 1 marék kesudió
  • 1 marék napraforgómag
  • 1 marék dió
  • fél marék szezámmag (kifejezetten ajánlott, mert nagyszerűen feldobja a grillázst)

100g Avena GoFit Zabpehely (bármilyen nagyságú megfelel)

200g Cukor

Elkészítés:

Egy serpenyőben megpirítjuk a magokat. Ha különböző magos grillázst készítünk, akkor pirítsuk külön-külön a magokat. Ekkor  a kesudiót, diót, napraforgómagot, szezámmagot, zabpelyhet egymás után lepirítjuk és kis tálkákba öntjük. Majd egymástól 10-15 cm-re csináljunk lapos kupacokat sütőpapíron (Lásd kép lent).  Először szórjunk le zabpelyhet, majd egy-egy fajta magot, kicsit keverjük össze az ujjunkkal és várjunk, míg a cukor elkészül.

Ha azt szeretnénk, hogy grillázsunk magkeverékkel teli legyen, akkor összeöntjük a magokat (kivétel szezámmag) és a zabpelyhet a serpenyőben és együtt pirítjuk meg azokat. Mikor már majdnem kész hozzáöntjük a szezámmagot és tovább pirítjuk. Ha kész, egyszerűen tegyük félre a lepirított keveréket, míg a cukor el nem készül.

A cukrot egy serpenyőben közepes hőfokon melegítjük. A serpenyőbe semmi mást (olaj, víz, vaj) nem kell raknunk! A cukor egy kis idő múlva elkezd olvadni, rendszeres kavargatás mellett hagyjuk karamellizálódni. Ez eltarthat 15percig is. A cukrot addig melegítjük és kavargatjuk, míg világos aranybarna és folyós nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk sokáig a tűzhelyen miután már folyós állapotban van, mert könnyen megéghet!

Ha elkészült a karamellizált cukor, kanalazzuk rá a mag-zabpehely kupacokra. Vagy öntsük az olvadt cukorhoz a félretett magkeveréket, keverjük össze és öntsük ki és terítsük el egy sütőpapíron. Fontos, hogy gyorsan végezzük el ezt a lépést, mert a cukor hamar elkezd megdermedni és utána nehezebb vele bánni!

Ha kihűlt, kézzel vagy késsel összetörhetjük kisebb darabokra. Fogakra vigyázni, ropogós lesz! 🙂

Az edényt mindenképp áztassuk be, így egy óra múlva a leragadt karamell felázik és könnyen moshatók lesznek az eszközök.