Természetes vitamin- és ásványi anyagforrás

A zab, más gabonafélékhez hasonlóan, kiváló B-vitamin forrás – főként a B1, B2 és B6 vitaminok találhatóak meg benne jelentős mennyiségben.
Ezek a tápanyag-feldolgozásban és az anyagcsere folyamatokban segítik szervezetünket.
A zab antioxidáns hatású E-vitamint is tartalmaz.

Magas élelmi rost tartalom


Tudtad, hogy a zab béta-glükánt is tartalmaz? Ez a vegyület több jótékony hatást is kifejt az egészségre.
Hozzájárulhat a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Csökkentheti a koleszterinszintet.
Segíthet az immunrendszer megerősítésében.
Segíthet a cukorbetegség megelőzésében
A béta-glükán emellett lassan emészthető, így hosszan tartó teltségérzetet biztosít,
így segít a súlycsökkentésben is.

Diabetes és IR étrend alapanyaga

A glikémiás indexe, amely a vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja, alacsonynak számít, ami azt jelenti, hogy kevéssé emeli meg az értékeket - ez ugyanakkor az elkészítéstől és az egyéni érzékenységtől is függ.
A zabban a sok béta-glükán, oldható rost csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinválasz mértékét.

Csökkenti a koleszterinszintet


Kutatók felismerték a béta-glükán vér koleszterinszintjétcsökkentő hatását. A zab béta-glükánja viszkózus réteget képez a vékonybélben,mely gyengíti a bél étrendi koleszterin felvételét, valamint az epesavak újbóli felszívódását A szervezet válaszul felduzzasztja a keringő koleszterint, hogy új epesavat készítsen. Ha a bélből kevesebb a koleszterin felvétel és több keveredik a valóságos koleszterinnel, akkor azt felhasználja az epesav termeléshez, melynek az az eredménye, hogy a vérben keringő koleszterin szintje csökken.

Emésztésre gyakorolt pozitív hatás

A zab könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Segíti a zsírégetést

Mivel a zab teljes kiőrlésű gabona, ami a fent említett béta-glükánt, azaz oldható rostot tartalmaz, így lassabban szívódik fel és emésztődik meg a gyomorban, ezáltal hosszas teltségérzetet biztosít, miközben nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet.

Alacsony kalóriatartalom

A zabpehely kalória eloszlása szinte tökéletes, továbbá finom reggeli étel, de ezeken túlmenően nagyon erőteljes teltségérzetet tud okozni. Az ilyen telítő ételek fogyasztása segíthet a fogyásban amiatt, hogy kevesebb kalóriát tudunk fogyasztani. Azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését, a zabpehelyben lévő béta-glükán növelheti a teltségérzetét. A béta-glükán elősegítheti az YY peptid felszabadulását, amely a bélben az étkezés hatására termelődik. Kimutatták, hogy ez a jóllakottsági hormon csökkent kalóriabevitelhez vezethet, és csökkentheti az elhízás kockázatát