Miért az AvenaGofit?

A gluténmentesség nem korlátokat jelent! A gluténmentes életforma tudatosság, mely lendületet, fittséget, kiegyensúlyozottságot jelent, alátámasztva azt a Hippokratészi gondolatot, mely szerint táplálékod az orvosságod!

Cégünk - első magyar termelő és feldolgozó üzemként - ehhez olyan terméket biztosít, melynek minden előállítási és feldolgozási fázisát kiváló szakemberekkel a legnagyobb odafigyeléssel végzi, azzal a céllal, hogy mind a gluténérzékeny, mind az egészségtudatos fogyasztók legnagyobb megelégedésére szolgáljon a garantált minőség megtartása mellett!

A gabonák rendszertanában a zab jól elkülöníthető csoportot alkot a búzától, trikitálétól, árpától és a rozstól, melynek hátterében a glutén fehérje frakciója áll. A glutén, melyet köznyelven sikérnek is neveznek, kétféle fehérje egységből épül fel, ezek a glutenin és a prolamin típusú fehérjék.  Az érzékenységet az érzékenység elnevezésétől eltérően nem a glutenin hanem a prolamin frakció váltja ki. Prolamin frakciók megtalálhatók a a különböző gabonafélékben de csak a gliadin, amely a búzában lelhető fel, okoz panaszokat. Szerencsére a zabban avenin fehérje lelhető fel mely nem okoz ilyen típusú panaszokat, így  a cöliákiások 95%-a fogyaszthatja.  

A glutént (glutenin és prolamin frakció) a gyomor emésztő enzimei nem tudják lebontani, így a gyomorból a patkóbélbe kerül és majd az ott lévő transzglutamináz enzimek bontják csak le. A bontási folyamat során a fehérjemolekuláról kisebb szakaszok szakadnak le, amit a gluténérzékenységben szenvedők védekező rendszere idegen anyagként ismeri fel. A bélhámsejtek felszínén lévő receptor sejtek megkötik ezeket a fehérjemolekulákat. A védekezési folyamat során testünk nem csak az idegen anyagként felismert molekulákat pusztítja el, hanem a bélhámsejteket is, melyek megkötötték azokat, előidézve ezzel a bélfalrendszer bolyhosságának csökkenését, ami a hatékony táplálékfelszívódáshoz és hasznosításhoz kell. A bélflóra sérülése következtében megjelennek a hiánybetegségek mint, meddőség, egyéb autoimmun betegségek, máj és epeúti betegségek.

Mivel a zab fehérje frakcióját, az avenint a test nem idegen anyagként kezeli így a fent említett destruktív folyamat nem indul el a szervezetünkben.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a zab alapvetően nem okoz panaszokat és gluténmentes, miért nem fogyaszthat bármilyet nyugodtan a fogyasztó!? A válasz a zab feldolgozásában keresendő. A folyamat során, a termesztés közben a szállító eszközben könnyen keresztszennyeződhet búzával és egyébb glutén tartalmú termékekkel. Sokan olyan gyárban állítanak elő zabtermékeket, ahol egyéb gluténtartalmú termékek is megfordulnak, ami veszélyezteti a zab tisztaságát és könnyen beszennyezi azt, így ezen zabtermékek nem tekinthetők gluténmentesnek.

Cégünk elsődleges feladataként tűzte ki célul, hogy a folyamat minden egyes fázisában megóvja gondosan termesztett zabtermését és gluténmentes alapanyagként juttassa el a fogyasztók asztalára. Szeretnénk ha glutérzékenyek is részesülhetnének a zab jótékony hatásaiból, hiszen ez az apró szem oly sok pozitív tulajdonsággal bír.

 

Az AvenaGoFit zab jótékony hatásai

 

Oldhatatlan rostjai csökkentik egyes savak toxicitását, emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak. Fitkemikália: Növényekben természetesen előforduló növényvédő szerek. Minden egyes növény több száz fitokemikáliát tartalmaz, és kutatások bizonyítják, hogy ezek védő- vagy betegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek. Nőknél a mellrák megelőzésében segít a magas olajsav tartalmának köszönhetően. Illetve, a zab ballasztanyagainak hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, s ezt a hatást a másodlagos növényi anyagok csak tovább fokozzák.
Remek energiaforrás! Fokozza a koordinációt és a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Egy adag zabban 1367 KJ energia található. A zab nagy része rost és fehérje.
Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint-csökkentő hatását használták ki, és zabkúrát írtak fel a páciensek részére. A teljes kiőrlésű gabonaszemekből készült termékekben található vízoldékony rost, a B-glükán, amely főleg a zabban található, segít egyenletesebbé tenni a vércukorszintet, és így kedvező irányban befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét.
Ha reggelizel, sokkal több energiád lesz napközben. Aki reggel vagy a nap folyamán zabpelyhet fogyaszt, kevésbé hajlamos a délelőtti nassolásra. Zab fogyasztása után éhségérzetünk csökken, így később leszünk újra éhesek. Gyorsítja az anyagcserét, ami segít a diétázásban is.
Napi néhány dkg zab elfogyasztása elegendő, hogy fedezze a szív és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadát. A benne lévő magas linolsav tartalomnak a felvett zsír felhasználásában fontos szerepe van. Csökkenti a táplálék zsírtartalmának hasznosulását és a vérben levő zsír felhasználását, valamint szabad utat biztosít a zsírégetést szabályozó hormonoknak.
Érdekesség, hogy a zabpehely az egyéb pelyhekkel szemben csak a nevében pehely, mert előállítás során mechanikailag lapítják a zabszemeket, így lassú marad a felszívódása. Éppen ezért diabetes és IR (inzulin rezisztencia) esetén alkalmas alapanyag a megfelelő étrend kiépítéséhez.
Ma már tudjuk, hogy a zab, oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatása is van, alkalmas gyomorpanaszok kezelésére, és csökkenti a vérzsírok (triglicerid, koleszterin) szintjét ellátja a szív- és érrendszer védelmét is.
Tartalmaz egy antidepresszáns, hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot is. Brit tudósok szerint egy bögre müzli a nap többi részében segíti leküzdeni a stresszt. Továbbá magas a B vitamin tartalma, mely vitamint „jó hangulat vitaminnak“ is szoktak nevezni, ez ugyanis fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését.
A zab gazdag rosttartalma miatt a jóllakáshoz szükséges mennyiséggel kevesebb kalóriát veszünk fel. Azzal, hogy a rostanyagok késleltetik a gyomor kiürülését, tovább tart a jóllakottságérzés, kitolható a következő étkezés időpontja. A béta-glükánok emellett serkentik a tirozin-tirozin peptid (PYY-fehérje) termelődését a bélben, amely egy éhségérzetet gátló hormonszerű anyag. A béta-glükánok tehát több ponton hatva csökkentik az elhízás veszélyét, így segít az ideális súly megtartásában.
A teljes zab növényi polifenolokban gazdag. Ezek közül az avenantramidok szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Az avenantramidok a szervezetben növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid gáz termelődését, amely egy hatékony, természetes értágító, ezzel csökkenthetik a vérnyomást.

Termékeink 100% természetes alapanyagból készülnek!
www.avenagofit.com
powered by Forweb Weboldal Készítés
Avenagofit Avena GoFit termékek
Miért az AvenaGofit?
Hogyan készül?
Blog-Receptek
Webáruház
Viszonteladók
Kapcsolat